Doç. Dr. Mehmet Kaplan (Resmi Web Sitesi) Genel Cerrahi Uzmanı
Hızlı Ulaşım
 » Anasayfa
 » Medikal İstatistik
 » Diyabet Cerrahisi
 » Obezite Cerrahisi
 » Doktorlar İçin
 » Hastalar İçin
 » Kıl Dönmesi
 » Video Galerisi
 » Hakkımda » Fotoğraf Albümü » Duyurular » Ziyaretçi Defteri » İletişim
 
resim858314
Ki-Kare Testi
Giriş

Ki-Kare testi bir ilişki arama testidir, yani iki kategorik değişkenin ilişkili olup olmadığını anlamamızı sağlar. Bir başka yönü ise, bu test aynı zamanda iki değişkenin istatistiksel olarak bağımsız olup olmadığını da belirler. İşte bu nedenle, Ki-Kare testi "bağımsızlığın ki-kare testi (chi-square test of independence)"olarak da adlandırılır. 

Ki-Kare iki nominal veya ikili değişken arasındaki ilişkiyi veya bağımsızlığı test eder. Sıralı değişkenleri test edebilirsiniz, ancak kategorilerin sırasını bilmekle sağlanan ek bilgileri kaybedeceksiniz. Bu test, bağımlı ve bağımsız değişkenleri ayırt etmez.

Not: Üç veya daha fazla kategorik değişken arasındaki ilişkileri anlamak (ve modellemek) ilginizi çekiyorsa, ilişki için ki-kare testi yerine log-lineer analiz düşünmelisiniz.

Örneğin, kişilerin egzersiz yapması ve kalp hastalığı arasında bir ilişki olup olmadığını araştırabilirsiniz. Bu örnekte iki nominal değişkeniniz var: 
  1. nominal değişken: "egzersiz" (egzersiz yapan ve yapmayan) 
  2. nominal değişken: "kalp hastalığı" (var veya yok)
İki değişken arasında bir ilişki olup olmadığını Ki-Kare Testi ile ölçebilirsiniz. Bu ilişki pozitif olabileceği gibi negatif bir ilişki de olabilir. Ayrıca eğer bir ilişki saptandıysa bunun gücünü veya büyüklüğünü de hesaplamak mümkündür. 

Başka bir örnek olarak, pilonidal sinüs ameliyat teknikleri ile hastalık nüksü arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için ilişkiye bir ki-kare testi uygulayabilirsiniz. Bu durumda iki nominal değişkeniniz olacaktır: 
  1. değişken: ameliyat teknikleri (Eksizyon ve açık bırakma, Eksizyon+primer onarım, Karydakis flep, Limberg flep olmak üzere 4 grup olsun)
  2. değişken: nüks (nüks var, nüks yok şeklinde iki grup olsun)
Önceki örnekte olduğu gibi bu örnekte de eğer bir ilişki saptanırsa (pozitif veya negatif), gücünü veya büyüklüğünü de belirleyebilirsiniz. 

İki değişken arasındaki ilişkiyi inceleyen ki-kare testi hakkında çok az şey biliyorsanız, testin ana karakteristik özellikleriyle ilgili ileriki sayfaları sırasıyla okumanızı tavsiye ederim. 

Ancak ki-kare testinin temel özelliklerini zaten biliyorsanız, vakit kaybetmeyin ve bu kılavuz boyunca sadece ihtiyacınız olan bölümleri okuyun.  
 
yukari